Jan Raa er stolt og veldig begeistret i ny podcast

Annette Løno driver Nervusklinikken i Stavanger, og er aktuell med boka Vagusnerven, kroppens skjulte superkraft. Hun driver også Helsetipspodden, der hun nylig har hatt vår styreformann Jan Raa som gjest.

Før timen av episoden er gått, forteller Jan Raa om hvor stolt han er over at han og hans medarbeidere fant fram til en av komponentene som gjør at jord er gunstig for økosystemet av mikrofloraen i tarmen. For å kunne gjøre dette til noe vi i Norge kan ha nytte av, så måtte man patentere – for å beskytte sin egen oppfinnelse og ha kontroll med hvordan den utnyttes. Oppfinnelsen er nå patentert i Norge, Japan og USA. Tidligere i programmet røper Jan Raa også at han ble veldig begeistret da mikrobiologer i Kina hadde gjort et vitenskapelig arbeid som var helt i tråd med den patenterte oppfinnelsen, og som bekreftet den.

Som våre kunder vet, så er kosttilskuddet EderaGard det første produktet som kommer ut av denne oppfinnelsen. Men Jan Raa forteller at eierskapet til en patentert oppfinnelse også åpner for andre produktformuleringer med betydelig helsepotensial. Blant annet sier han at en balansert tarmflora er viktig for at behandling med immunterapi skal virke. Han letter på sløret om at han med basis i patentet har lyst til å komme i gang med en medisinsk utvikling i den retning – et spennende løp for en veteran som ham selv og gode medarbeidere, og som kan bli langvarig.

Men i episoden kommer man også innom mange andre spennende tema, blant annet hvordan mikrobene i tarmen kommuniserer med hjernen. Helsetipspoddens egen innholdsfortegnelse finner du nedenfor. Sett av en time og tre kvarter, og kos deg i Jan Raas univers. Det finner du på Spotify og Apple Podcast. Og ikke glem å sjekke ut EderaGard i vår nettbutikk, her.

  1. Hva som ødelegger – og hva som bygger opp – tarmens økosystem.
  2. Hvordan vestlig livsstil, ultraprosessert mat og kunstige tilsetningsstoffer forårsaker ubalanse (dysbiose).
  3. Hvorfor tap av bakterier er koblet til sykdommer som IBS, fedme, diabetes, depresjon og Parkinsons.
  4. Vitenskapsfornektelse – hvorfor akutt toksisitet ikke er relevant nok, men langtidseffektene er.
  5. At kostholdsrådene våre ikke tar hensyn til at maten vi spiser også er mat for tarmens mikrober.
  6. Hvorfor stoffer som ikke finnes naturlig i maten vi har spist gjennom evolusjonen, heller ikke hører hjemme der.
  7. Hvordan omega-6- fettsyrer fra planteoljer fremmer inflammasjon, mens omega-3 er antiinflammatorisk.
  8. Sammenhengen mellom tarmflora, nedstemthet, angst og depresjon.
  9. Koblingen mellom fusobakterier og tykktarmskreft.
  10. Hvorfor vi må se livsstilsykdommer som et resultat av ubalanse i hele kroppens økosystem – ikke bare som enkeltstående feil.
  11. Hva vi selv kan gjøre: vende tilbake til naturlig mat, økologiske råvarer og nærkontakt med naturen.